Sodai

Ten, kur pradžioje turėjo plytėti trijų hektarų čiobrelių plantacija, idėjoms vejant vienai kitą, pamažu stiebiasi vis nauji medžiai ir krūmai – mūsų sodai.

 

Ąžuolai

Ąžuolai, kaip jiems ir priklauso, yra atskirti nuo pagrindinio sodo. Jie puošia sodybos kiemą, ir ateityje džiugins savo alėjomis.

Esame dideli pirties entuziastai (ir beveik viską, ką auginame ir gaminame, galima naudoti arba prieš pirtį, arba pirtinimosi metu, arba po to). Švarus ąžuolynas su teigiama aura ateityje bus puikus ąžuolinių vantų šaltinis. Jomis kviesime pasiperti ir mūsų nuomojamos Pirtelės dviem svečius.

Gilių kava taip pat yra labai įdomus, archajinis gėrimas, kuriam ateityje esame numatę vieną kitą eksperimentą.

Gudobelės

dziovintos-gudobeliu-uogos-labanoris-farm-2Iš senesnių laikų sodyboje auga didžiulė puošni gudobelė, kuri kiekvieną rudenį sunokina tūkstančius ryškiaspalvių uogų. Žinia, kad gudobelių uogos dar būna vadinamos širdies duonele. Na, o jei apie sveikatą intensyviai ir negalvojate, tai galime jums pasiūlyti tiesiog skanų natūralų saldumyną – džiovintas gudobelių uogas.

Tai jos skanios ar neskanios, tos uogos?! Vėlgi skonio reikalas matyt, arba ‘receptūros’ klausimas. Internetas sako, kad džiovintos gudobelių uogos (ir iš jų daroma arbata) yra nemalonaus skonio. Ne bet kadangi sveika, tai žmonės jas vartoja.

Ir čia mes esame dideliame pasimetime. Mūsų džiovintos gudobelių uogos be kauliukų yra tiesiog puikaus švelnaus skonio! Na bent jau pagal mūsų supratimą. Skonis primena džiovintą obuolį. O arbata tokia pusiau obuolių, pusiau erškėčių. Žinoma, arbatai reikia daugiau įvairių ingredientų, kad būtų pilno skonio. Bet net ir tiesiog gudobelių uogų arbata toli gražu nėra nemalonaus skonio.

Na o pačias džiovintas gudobelių uogas, kadangi jos yra be kauliukų, skanu pakramsnoti kaip desertą.

Lazdynai ir kiti riešutai

Visiškai naujas eksperimentas, kurio rezultatus išvysime tik kitą sezoną. Vėlyvą rudenį pasisodinome kelias dešimtis lazdynų riešutų sodinukų. Kodėl lazdynai? Sunku vienareikšmiškai atsakyti. Tiesiog, atrodo, kad tai artima kultūra mums ir aplink augantiems miškams.

Greta lazdynų pasodinome ir keletą vienetų graikinių riešutų. Atsiliepimų apie juos prisiklausėme ir prisiskaitėme pačių įvairiausių – nuo itin teigiamų (kad tai naujasis Lietuvos lobis), iki visiškai kritiškų (kad jie pas mus tiesiog nesutverti vešėti). Tad belieka leisti laikui pačiam parodyti mums, kur yra tiesa mūsų atveju.

O kadangi laikas yra tas dalykas, kurio stengiamės neskubinti, tai galvodami apie vartus į sodą, nusprendėme juos įrėminti kedrinėmis pinijomis. Taip, čia tos pušys, kurios auga ne vieną dešimtmetį. Bet jos yra ir tos pačios, kurios subrandina įdomiuosius valgomuosius riešutėlius.

 

Erškėčiai

Erškėtis yra vienas iš universaliausių augalų. Į žydinčią erškėčių gyvatvorę itin malonu žiūrėti. Pro ją malonų eiti dėl nuostabaus aromato. Erškėčių žiedai ir uogos – puikios įvairių arbatų sudedamosios dalys. Na ir galų gale tai yra tvora! Ir nors mažiesiems tokia tvora nei motais, didžiųjų eismą jos pagalba galima šiek tiek pristabdyti.

Ilgalaikėje vizijoje matome visą ūkio teritoriją aptvertą erškėčių gyvatvore. Na, o pradėsime tik kitą sezoną, pamažu.